Τέρμα τα καλωδια..


Η μετάδοση δεδομένων μέσω ασύρματων δικτύων είναι πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι απανταχού χρήστες παραμένουν δέσμιοι των καλωδίων τροφοδοσίας ρεύματος, τόσο για τις φορητές συσκευές τους, όσο και για τους υπολογιστές και τα περιφερειακά τους. Οι επιστήμονες των εργαστηρίων του MIT έρχονται να δώσουν τη λύση.

Η ιδέα για μεταφορά ενέργειας χωρίς τη χρήση καλωδίου ή κάποιου άλλου αγώγιμου υλικού είναι πολύ παλιά και ανάγεται ιστορικά στις πρώτες προσπάθειες του περίφημου φυσικού Nikola Tesla στα τέλη του 19ου αιώνα, ο οποίος θεμελίωσε τις αρχές του εναλλασσόμενου ρεύματος, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μηχανές του σύγχρονου βιομηχανικού πολιτισμού μας.

Σήμερα, μια ερευνητική ομάδα των εργαστηρίων του MIT, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικής καταγωγής Αριστείδης Καραλής και Ιωάννης Ιωαννόπουλος, προτείνουν έναν νέο τρόπο τροφοδοσίας συσκευών, με τον οποίον καταργούνται τα καλώδια και η μεταφορά ενέργειας γίνεται μέσω ενός μικρού ενεργειακού σταθμού: αυτός ο σταθμός έχει τη μορφή μικρού κουτιού και είναι συνδεδεμένος με μια πρίζα. Μέσα στο κουτί δημιουργείται ηλεκτρομαγνητικό πεδίο εξ επαγωγής και οι συσκευές που βρίσκονται εντός μιας εμβέλειας 2 μέτρων, είναι σε θέση να τροφοδοτούνται από αυτό το πεδίο.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η ακτινοβολία του πεδίου αυτού βρίσκεται στο χαμηλό επίπεδο συχνοτήτων και συγκεκριμένα μεταξύ 4 και 10 MHz. Όποια συμβατή συσκευή βρίσκεται στην εμβέλεια του ενεργειακού σταθμού παράγει έναν παλμό της ίδιας συχνότητας με αποτέλεσμα να συλλέγει την ενέργεια του πεδίου. Αντιθέτως, κάθε άλλη συσκευή που λειτουργεί σε άλλες συχνότητες (π.χ. κάρτες δικτύου που λειτουργούν σε μικροκυματικές συχνότητες της τάξης των 2,4-5GHz) δεν επηρεάζονται καθόλου από αυτό το πεδίο κι έτσι δεν τίθεται ζήτημα παρεμπόδισης των ασύρματων επικοινωνιών.

Να τονίσουμε ότι το έργο των επιστημόνων είναι θεωρητικό, αν και μέσα στο 2007 αναμένεται η εμφάνιση ενός πρωτοτύπου. Επίσης να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί εμπορικά προϊόντα για ασύρματη τροφοδοσία gadgets (π.χ. τα Multi SplashPad και Single SplashPad της εταιρείας Splashpower, απ' όπου και η φωτογραφία) τα οποία ωστόσο ουδέποτε ευδοκίμησαν λόγω κυρίως του υψηλού τους κόστους.

Περισσότερα άρθρα

Πηγή: Technology Review

Δημοφιλείς αναρτήσεις